De bethunepolder is gekozen als fictieve locatie voor het tijdelijke evenement EYOF (European Youth Olympic Festival) met de sporten roeien, zeilen en surfen. Voor dit evenement moet een hoofdgebouw ontworpen worden die voor alles sporten als basis kan dienen.

De polder wordt gekenmerkt door het vele stuwwater dat omhoog komt en kan feitelijk alleen als land gebruikt blijven doordat Amsterdam veel water wegpompt om als drink water te gebruiken. Het land balanceert dus continue op de rand van land en water. Door de jaren heen is de polder ook een aantal keer onder water gezet voor defensieve doeleinden en zijn voorbeelden van bijzondere adeptaties van bepaalde bouwwerken, zoals bunkers.

 

Doordat alle sporten over lange afstanden geschieden is het belangrijk dat het hoofdgebouw een goed uitzicht biedt voor de bezoekers. Riet, een plant dat veel voorkomt op plekken waar water en land elkaar raken en dus ook veel voorkomt in de Bethunepolder, is als inspiratie gebruikt om een gebouw vorm te geven. Door een aantal standaard units organisch aan elkaar te koppelen, ontstaan er verschillende soorten ruimtes dienvoor verschillende functies gebruikt kunnen worden en steeds een andere beleving geven. Net als riet heeft elke unit zijn eigen stengels die als constructie fungeren.

Rietkraag

Categorie

Architectuur, Stedenbouw

Datum

juni 2013

Client

Studieproject

Share it:

Our expectations were absolutely surpassed. We are so glad we chose Hempstead Agency for our new project.

Jessica Max, CEO