Kleiburg

Een museum van, door, voor en in de Bijlmer. De laatste niet gerenoveerde Bijlmerflat ‘Kleiburg’ zal in al haar prefab onderdelen gedemonteerd worden. Met de onderdelen die hierbij vrijkomen zal een museum worden gemaakt.

De oorspronkelijke (honinggraad) sturctuur van de Bijlmer is in de afgelopen jaren sterk vervaagd door het slopen van flats en toevoegen van nieuwbouw. De Bijlmer kan in drie lagen worden gescheiden, verleden, heden en toekomst. Het verdelen is de oorspronkelijke Bijlmer structuur, de toekomst is de nieuwbouw die overal plaats vindt. Over een aantal jaar zal mogelijk de gehele Bijlmer structuur verdwenen zijn en vervangen door nieuwbouw. Het heden is de laag waar deze twee in elkaar overgaan.

De Bijlmer zelf is een geschikte inhoudt voor het museum. Het museum wordt een observatiepunt waar vanaf naar de Bijlmer gekeken kan worden. Om de oorspronkelijke structuur van de Bijlmer goed te overzien moet er een hoogte gehaald worden rond de 45 meter. Een oorspronkelijke Bijlmerflat is ongeveer 35 meter hoog. Vanaf deze hoogte kan zowel de nieuw als de oude structuur van de Bijlmer bekeken worden.

Tussen de elementen die vrijkomen van de demontatie bevinden zich wandelementen (0,18m dik en 2,6m breed) en vloerelementen (0.14m dik en 2,15 m breed) met verschillende lengtes. Aan de hand van een vormstudie is een (spil)trap ontstaan welke eens per kwart ondersteunt moet worden. De trap is maatgevend geworden voor de buitenzijde. De wanden worden gevormd door alle verschillende vloer en wand elementen op elkaar te stapelen. Doordat de trap maatgevend is moeten de lengte en breedte worden
samengesteld uit de standaard lengtes die beschikbaar zijn. Doordat dit niet precies past ontstaan er kleine sleuven tussen alle elementen in iedere laag. Door de verschillende diktes en lengtes gelijk te verdelen ontstaat er een stabiel geheel. Om het contrast binnen / buiten te vergroten worden de elementen aan de buitenzijde gelijk gehouden, door het verschil in breedte (vloer 2,15m en wand 2,6m), ontstaat er een speels effect aan de binnenzijde. Omdat er vanuit een strak stramien gestapeld wordt, de maat
van de trap, is het aantal elementen maatgevend voor de hoogte en kan er naast de trap een massieve wand gestapeld worden van 37.38m hoog. Om de extra hoogte te verkrijgen zal er een hoek worden uitgesneden die als ingang dient, zullen er grote openingen gemaakt worden die zorgen dat er voldoende daglicht binnenkomt en zal de rondloop aan de bovenkant schuin weglopen. Als alle elementen worden verbruikt kan er een hoogte worden behaald van ruim 43,62meter in 273 lagen.

Kleiburg

Category

Architectuur

Date

juni 2012

Client

Academie van Bouwkunst

Share it: