Het bejaarenhuis van de toekomst:

De huidige maatschappij verandert snel, veel gewoontes, normen en waarden van een generatie geleden zijn al achterhaald. Vooruitgang is goed, maar af en toe terugkijken naar het verleden kan veel waarden hebben. Niet alle dingen van vandaag de dag zijn altijd al zo geweest.
De kennis van de vorige generatie(s) is erg belangrijk, zeker voor een stad, waar de ontwikkelingen relatief sneller gaan. De ouderen van vandaag hebben veel kennis en ervaring opgedaan in de loop der jaren. Het is belangrijk om deze kennis te herkennen, te bewaren en over te dragen.
Amsterdam, in tegenstelling tot de rest van Nederland, verjongt qua leeftijd van haar inwoners. 
Om het gat tussen de generaties te dichten, de kennis van Amsterdam te behouden, zal het nieuwe Paleis van Volksvlijt, Het Paleis der Kennis, een plek bieden aan alle senioren die graag samen willen wonen, samen oud willen worden en hun ervaring en kennis willen delen met ieder die dat graag wil.

Publieke route:

Om iedere inwoner van het paleis de basis kwaliteit van een stad te geven, zelfs als hij of zij slecht ter been wordt, zal het paleis een stad in een stad worden. Met een aantal eigen pleinen en toegevoegde, ondersteunende functies.
De toegankelijkheid wordt gegeven door middel van een publieke route die onder 1 graden omhoog de woningen ontsluit.
Deze publieke route ontsluit alle woningen, welke ieder zijn uitgerust met ruimte voor een bedrijfje of hobbies, zodat deze vaardigheden en kennis gezien en geleerd kunnen worden. Door een aantal verticale schachten wordt, naast de hellingsbaan, altijd een snelle directe toegang tot de woning gegarandeert. 

Bejaardenhuis van de toekomst

Category

Architectuur, Stedenbouw, Studie

Date

april 2015

Client

Academie van Bouwkunst

Share it: