'T kampje - Loenen aan de Vecht (i.s.m. M3Design en Atelier Pro)

Als onderdeel van het project een 2e jeugd heeft Habion dit verzorgingstehuis uitgekozen als een van de 2e Jeugd experimentlocaties  om dit gebouw nieuw leven in te blazen.

Het project is gestart met een werkatelier op locatie van 8 weken waarbij vooral het dialoog met de bewoners, de buurt en het personeel aangegaan is om ieders wens boven de tafel te krijgen. Door vooral met de gebruikers en bewoners te praten wordt duidelijk wat zij graag willen en wat er gedaan moet worden om een fijn gebouw te maken waarin zij graag willen blijven wonen.

Nadat alle wensen zijn gehoord is er een concept ontwikkeld dat het beste biedt voor ieder die van het gebouw gebruik wil maken. De meerwaarde van op locatie werken is dat je het gebouw en haar gebruikers erg goed leert kennen en dat zo de kansen en problemen het beste kunnen worden aangepakt.Het gebouw is gebouwd in de jaren '60 en heeft 2 woonlagen. Het gebouw ligt dichtbij het centrum van het dorp, maar keert zich er tegelijkertijd geheel vanaf. De ingang bevindt zich aan de andere kant en ligt verborgen van de weg en voor passanten. Ook in dit gebouw is er sprake van de karakteristieke problemen die veel verzorgingscomplexen, lange donkere gangen, slecht gebruik van de buitenruimtes en een slechte verbinding met de buurt. 

Om een goede verbinding met de buurt de verkrijgen is er een aantal nieuwe ingangen gemaakt, waardoor het gebouw feitelijk wordt omgedraaid en zich meer naar het dorp richt. Zo ontstaat er een publieke kant en tegelijkertijd een rustig binnenhof aan de binnenzijde van het gebouw. Zo hebben de bewoners aan één zijde rust en tegelijkertijd een snelle route naar het dorp en de supermarkt.

De nieuwe hoofdentree is zo geplaatst dat het op het meeste donkere punt in het gebouw licht naar binnen brengt en ruimte geeft waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten.Door het wegvallen van een aantal zorgfuncties is er ruimte ontstaan waar ondernemers zich kunnen vestigen. Zo heeft de lokale bibliotheek een nieuwe locatie en komt er een fysiotherapeut en een kapper in het gebouw. Zo richt het gebouw zich meer naar de buurt en ontstaat er meer interactie tussen de buurt en de bewoners 

Het project bewijst dat bestaand vastgoed nog veel potentie heeft en vooral ook als vangnet kan fungeren om alle buutfunctie die vandaag de dag uit hun gebouw worden gezet of een te hoge huur moeten betalen vanwege niet passende nieuwbouw. Vooral bejaardentehuizen hebben de potentie ook een verzamelgebouw te worden met functie voor de buurt en bewoner, waardoor er voornamelijk reuring ontstaat en de kans op ontmoeting vergroot wordt.

 

Programma:

71 zelfstandige woningen met eigen kookfaciliteiten:

- 33 woningen voor ouderen met of zonder zorgvraag 

- 24 woningen voor PG-bewoners (gehuurd door ZDV) géén gesloten afdelingen 

- 6 woningen voor langdurige zorg (gehuurd door ZDV) 

- 4 woningen met een zorghotel-functie (gehuurd door ZDV) 

- 4 ‘kom logeren’-woningen die Habion zal verhuren

- 4 centrale badvoorzieningen en wasmachineruimtes

- 6 centrale woonkeukens, met buitenruimte, voor bewoners en publiek, waar het prettig vertoeven is

- 220 m2 voor de bibliotheek (ontmoeten) 

- 41 m2  voor de kapster 

- 115 m2 voor de fysiotherapeut (beweegcentrum) 

- 49 m2 voor Stichting Welzijn en of sociaal wijkteam 

- 35 m2 voor dagbesteding ’t Kampje 

- 225 m2 voor sociaal ondernemer ruimte voor ontmoeting / geen restaurant, licht koffie en thee

Bejaardenhuis ´t Kampje

Categoría

Architectuur

Fecha

Noviembre 2015

Client

Habion

Share it:

Challenge

Onderzoeken wat de potentie is van bestaand zorgvastgoed gebaseerd op de wensen van de gebruikers.

Solution

Instituut eruit, buurt erin!

Result

Een fijn gebouw waar je samen oud kan worden.

Our expectations were absolutely surpassed. We are so glad we chose Hempstead Agency for our new project.

Jessica Max, CEO